Strefa PACJENTA
Farmacja to także interesujące wydarzenia branżowe, nowości wydawnicze, a także
zdrowie w ujęciu naszych codziennych nawyków. W tej sekcji prezentujemy Państwu artykuły dotyczące szeroko pojętego stylu życia –
porady, ciekawostki ze świata farmacji
oraz polecane przez nas wydarzenia.
Najnowsze artykuły
Ochrona przeciwsłoneczna – rodzaje i zastosowanie w praktyce
Ochrona przeciwsłoneczna jest niezwykle istotna dla zdrowia skóry, ze względu na zawarte w świetle słonecznym promieniowanie UV, które jest szkodliwe dla wyglądu i zdrowia skóry. Promieniowanie
Witamina D – czym jest i jakie ma właściwości?
Witamina D jest jednym z niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest syntetyzowana w skórze pod wpływem działania promieniowania UV. W okresie jesienno-zimowym, kiedy
Kawa czy herbata: który napój jest zdrowszy?
Stoisz przed półką w sklepie, na której ustawione są słoiki kawy i puszki herbaty. Zastanawiasz się, co będzie zdrowszym wyborem dla Ciebie: kawa czy herbata.
Głodówka oczyszczająca – czy warto ją wypróbować?
Czy zastanawiał*ś się kiedyś nad tym, jak głodówka może wpłynąć na Twoje zdrowie? Oczyszczanie organizmu poprzez świadomą rezygnację z pożywienia to tradycja znana ludzkości od
Pułap tlenowy: wytrenuj swój próg
Określa maksymalną ilość tlenu na jeden kilogram masy ciała, jaką organizm jest w stanie zużyć w określonym czasie. Zwykle wyraża się go w mililitrach tlenu
Badanie eGFR: sprawdzian dla nerek
Szacowany wskaźnik filtracji kłębuszkowej (eGFR, ang. estimated GFR) to istotne narzędzie diagnostyczne w ocenie funkcji nerek. Wykorzystuje stężenie kreatyniny we krwi do oszacowania, jak dobrze
Sposoby na ból głowy
Jest jedną z najczęstszych dolegliwości i może mieć różne przyczyny. Mogą mu towarzyszyć objawy takie jak: nudności, światłowstręt i problemy z koncentracją. Ból głowy prowadzi
Właściwości zdrowotne cynamonu
Cynamon, przyprawa znana od wieków, jest ceniony za swoje działania prozdrowotne. W tym artykule przyjrzymy się jego pozytywnym właściwościom, zastosowaniu w kuchni oraz potencjalnym wpływie