Glukokortykoidy a COVID-19: Pacjenci przyjmujący sterydy mogą być bardziej narażeni


Na łamach The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)  opublikowano artykuł, sugerujący, że ludzie, którzy przyjmują pewną klasę hormonów steroidowych zwanych glukokortykoidami, są bardziej narażeni na zarażenie COVID-19, a jeśli do tego dojdzie, są bardziej narażeni na ciężkie objawy. Glukokortykoidy są lekami często przepisywanymi na przewlekłe choroby zapalne, takie jak astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc i nieswoiste zapalenie jelit.

Opierając się na  nowych badaniach, redaktorzy JCEM podkreślają możliwy związek między kortykosteroidami glukokortykoidami a COVID-19. Powszechnie przepisywane przez lekarzy glukokortykoidy  znacznie zmniejszają stany zapalne, jednak, jak udowodniono, blokują układ odpornościowy pacjenta, powodując w konsekwencji większą możliwość zarażenia wirusem  SARS-CoV-2. Może to również oznaczać , ze w przypadku zakażenia wirusem, przebieg choroby będzie znacznie cięższy.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) obecnie odradza więc stosowanie glukokortykoidów w trakcie leczenia  COVID-19.

Jednak według redaktorów JCEM klinicyści powinni zdawać sobie sprawę, że każdy, kto ma objawy COVID-19 i wcześniej przyjmował glukokortykoidy w jakiejkolwiek formie przez ponad 3 miesiące, powinien rozważyć zastosowanie pozajelitowej terapii glikokortykoidami, jeśli zachodzi potrzeba odwrócenia niewydolność nadnerczy.

Ważne jest, aby pamiętać, że powody, dla których osoba stosująca glikokortykoidy jest bardziej podatna na COVID-19, wykraczają poza immunosupresyjne działanie leków i że kontrolowanie choroby podstawowej pozostaje kluczowe.



Źródło: Medical News Today

https://zdrowie.wprost.pl

Tagi: glukokortykoidy a COVID-19, sterydy a COVID-19,


Podobał Ci się artykuł?

Polecane

Maślan sodu: wsparcie dla jelit

Maślan sodu to związek chemiczny, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia jelit. Jego właściwości prozdrowotne czynią go istotnym elementem diety wspierającej prawidłową pracę jelit. Dzięki swoim właściwościom, wspiera zdrowie jelit: wpływa pozytywnie na florę bakteryjną i procesy trawienne, jego suplementacja może być korzystna dla osób z problemami jelitowymi. Maślan sodu a kwas masłowy: rola w organizmie Maślan sodu to organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu masłowego. Ta forma jest najczęściej używana

Krążenie krwi: jak je poprawić?

Krążenie krwi w organizmie jest warunkiem zdrowia. Krew dostarcza tlen i składniki odżywcze do komórek i zabiera z nich szkodliwe i zbędne produkty przemiany

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu e-dtp.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.