zdjęcie przedstawia koronawirus

KOMUNIKAT DLA PACJENTÓW Z CHOROBAMI STAWÓW I UKŁADOWYMI CHOROBAMI TKANKI ŁĄCZNEJ

Polskie Towarzystwo Reumatologiczne i konsultant krajowy w dziedzinie reumatologii opublikowali komunikat, dotyczący potencjalnie zwiększonego ryzyka zakażeń, w tym infekcji COVID-19 u pacjentów w trakcie leczenia immunosupresyjnego. Komunikat ten przypomina, że pacjenci z zapalnymi chorobami stawów i układowymi chorobami tkanki łącznej, będący w trakcie leczenia immunosupresyjnego, w tym w trakcie leczenia biologicznego oraz inhibitorami kinaz janusowych, mają potencjalnie zwiększone ryzyko zakażeń.

W komunikacie, podpisanym przez prof. Marka Brzosko, zwrócono uwagę również na fakt, że u pacjentów będących w trakcie silnego leczenia immunosupresyjnego, ogólnoustrojowe objawy infekcji, jak gorączka czy podwyższone stężenie CRP mogą nie występować, dlatego pojawienie się takich objawów jak kaszel, duszność i ogólne osłabienie bez gorączki nie może zostać zbagatelizowane.

W każdym przypadku podejrzenia infekcji należy poinformować szpital lub poradnię o zaistniałym fakcie telefonicznie i uzyskać od lekarza prowadzącego informację o zasadności zaplanowanej w tym okresie wizyty. Należy pamiętać, że będąc samemu zakażonym można stać się źródłem infekcji dla innych pacjentów.

Aktualnie ze względów bezpieczeństwa  zaleca się pacjentom z chorobami autoimmunologicznymi będącymi w trakcie leczenia immunosupresyjnego pozostanie w domu  – słaby organizm szybciej reaguje na zakażenie.

Treść komunikatu: strona PTR

Tagi: COVID-19 w trakcie leczenia immunosupresyjnego, COVID-19 a reumatyzm

Podobał Ci się artykuł?

Polecane

Czy szparagi są zdrowe?

Szparagi są cenione za ich smak i wartości odżywcze. Posiadają wiele substancji biologicznie czynnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, takich jak polifenole i flawonoidy. Te zdrowe warzywa o niskiej kaloryczności. Są bogate w witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez i żelazo. Dodatkowo, zawierają błonnik, który wspiera trawienie. Wprowadzenie szparagów do diety może poprawić zdrowie. Ich wartości odżywcze czynią je cennym elementem różnorodnej diety. Szparagi – charakterystyka i pochodzenie Szparagi są cenione od wieków za smak i zdrowotne właściwości. Ich jadalna część to młode pędy. Można je podać jako dodatek

Sucha skóra – jak sobie z nią radzić?

Sucha skóra to powszechny problem, który może wynikać z różnych czynników, takich jak genetyka, środowisko oraz styl życia. Właściwą pielęgnacją jesteśmy w stanie poprawić nawilżenie i natłuszczenie skóry i pomóc temu największemu

Regeneracja po treningu – czy warto?

Regeneracja po treningu jest tak samo ważnym elementem jak sam trening. Ćwiczenia fizyczne obciążają organizm, a brak odpoczynku może prowadzić do przetrenowania i kontuzji. Regeneracja jest niezbędna, aby utrzymać radość z aktywności fizycznej i pozwala cieszyć się

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu e-dtp.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.