Zgodnie z wynikami nowego badania dotyczącego związku między dietą a ryzykiem zgonu z powodu demencji, oliwa z oliwek jest „cudownym” środkiem spożywczym. Mówi się, że oliwa z oliwek jest w stanie zapobiegać ryzyku demencji.
Choroby neurodegeneracyjne, a w szczególności demencja, przyczyniają się do coraz większej liczby zgonów na całym świecie. Najbardziej znana, choroba Alzheimera, jest również najbardziej powszechna i stanowi około siedmiu na dziesięć przypadków. Co można zrobić, aby zwalczać to zjawisko i jaką rolę w tej walce odgrywa dieta?
To pytanie postawili sobie amerykańscy naukowcy, którzy zaprezentowali swoją pracę na dorocznej konferencji American Society for Nutrition, która odbyła się w dniach 22-25 lipca 2023 r. w Bostonie w USA.
1. Korzyści płynące ze stosowania oliwy z oliwek w walce z demencją
W swojej pracy naukowcy interesowali się przede wszystkim oliwą z oliwek i korzyściami zdrowotnymi w walce ze zgonami spowodowanymi demencją. Badaniem objęto ponad 90 000 amerykańskich pracowników służby zdrowia. Byli oni monitorowani od 1990 roku przy pomocy kwestionariuszy rejestrujących ich nawyki żywieniowe oraz styl życia.
Analizując wyniki, naukowcy porównali liczbę uczestników, którzy zmarli na demencję czyli 4 749 osób – z liczbą osób zmarłych z innych przyczyn. Doszli do wniosku, że ryzyko śmierci z powodu demencji było o 28% niższe u ochotników, którzy spożywali więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek dziennie.
2. Zastąp margarynę lub majonez oliwą z oliwek
Korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek można odczuć od razu po dodaniu jej do codziennej diety. Według ekspertów zastąpienie łyżeczki majonezu lub margaryny oliwą z oliwek może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu demencji o 8-14%.
Oliwa z oliwek ma wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera m.in. kwasy omega-3, które zmniejszają ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Ich właściwości przeciwzapalne mogą wyjaśniać pozytywny wpływ na demencję.
Według Anne-Julie Tessier, badaczki z Harvard TH Chan School of Public Health, „niektóre związki przeciwutleniające zawarte w oliwie z oliwek mogą przekraczać barierę krew-mózg, potencjalnie wywierając bezpośredni wpływ na mózg. Możliwe jest również, że oliwa z oliwek ma pośredni wpływ na zdrowie mózgu poprzez korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego”.
Podsumowując należy stwierdzić, że wyniki ww. badania są bardzo obiecujące, ale potrzebne są kolejne, aby wzmocnić i ugruntować otrzymane rezultaty.
Źródło:
Opting for olive oil could boost brain health – news release 24.07.2023
Opting for olive oil could boost brain health | EurekAlert!