Produkty pszczele od lat cieszą się dużą popularnością. Pszczoły dostarczają ludziom wielu surowców i produktów, które są następnie wykorzystywane w rozmaitych dziedzinach naszego życia – od bezpośredniej konsumpcji do przetwórstwa w przemyśle farmaceutycznym czy kosmetycznym. Na pewno znacie produkty pszczele: jad pszczeli, mleczko pszczele, wosk pszczeli, propolis, pyłek kwiatowy, pierzga. I oczywiście najbardziej znany produkt pszczeli, czyli miód, który człowiek pozyskuje już od kilkunastu tysięcy lat.
Czy miód jest zdrowy?
O cudownym działaniu miodu słyszeliśmy wszyscy. Przyśpiesza gojenie ran, wzmacnia odporność, koi nerwy, a bakterie zwalcza lepiej od antybiotyku. Czy tak jest rzeczywiście? Przyjrzyjmy się temu dokładniej.
Z czego składa się miód?
W miodzie są substancje biologicznie czynne, które wspierają metabolizm, ułatwiając przyswajanie węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Ponadto zawiera on substancje takie jak acetylocholinę, która zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi, cholinę, chroniąca wątrobę, jony metali, stymulujące produkcję hemoglobiny i erytrocytów. Znajdziemy też w miodzie korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze (im ciemniejsza barwa miodu, tym więcej zwalczających wolne rodniki antyoksydantów) i substancje o działaniu bakteriobójczym, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy.
Trzeba jednak pamiętać, że miód to w głównej mierze cukier, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością w diecie. 100 g miodu to około 320-330 kcal.
Miód na odporność? Co jeszcze możemy stosować?
Miód stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Sam w sobie nie jest lekarstwem na żadne schorzenie, ale może odgrywać ważną rolę w procesie budowania odporności. Warto go stosować przy niedoczynnościach, osłabieniu i wyczerpaniu fizycznym. Miód wg tradycyjnej medycyny ma cudowne właściwości, ale nie zdziała cudów w pojedynkę. Produkty pszczele, które w połączeniu z miodem pomogą zwiększyć odporność organizmu na infekcje to pyłek i pierzga.
Pyłek i pierzga pszczela – czym są i jak powstają?
Pyłek i pierzga cieszą się dużą popularnością wśród zwolenników naturalnego budowania odporności. Czym są te produkty? To nic innego jak białkowe pożywienie młodych pszczół. Pszczoły zbieraczki pracują zbierając pyłek kwiatowy, a następnie mieszają go z miodem i śliną. Formują z tego małe grudki (obnóża), które przyklejają do trzeciej pary nóżek i wracają do ula. Tu wkracza pszczelarz, który do pozyskiwania pyłku używa poławiaczy. Przez nie musi się przecisnąć pszczoła wracająca do domu, w efekcie zostawiając na nich od 5% do 30% zebranego pyłku.
Wewnątrz ula pszczoły zbieraczki składają obnóża pyłkowe w komórkach plastrów, a pszczoły ulowe mieszają pyłkowe kulki ze swoją śliną i miodem i ubijają masę w komórkach plastra, gdzie ta mieszanka, w sprzyjających warunkach ula i przy udziale bakterii kwasu mlekowego, fermentuje. I tak oto powstaje pierzga, która jest czymś w rodzaju pszczelej kiszonki. Pszczelarze pozyskują pierzgę prosto z ula, dlatego nigdy nie wolno wybrać jej w całości, ponieważ stanowi podstawowe pożywienie pszczół.
Miód, pyłek pszczeli i pierzga – super trio o supermocach?
Działanie pyłku i pierzgi są podobne. Pierzga ma więcej niż pyłek węglowodanów, pszczelich enzymów i kwasu mlekowego.
W skład pyłku pszczelego i pierzgi wchodzą:
- aminokwasy (w tym aminokwasy siarkowe potrzebne jako budulec włosów i paznokci)
- węglowodany
- tłuszcze (fitosterole, tłuszcze nasycone i nienasycone)
- minerały – magnez, sód, potas, wapń,
- witaminy – C, A, E, B1, B2, B3,B5, biotyna, kwas foliowy,
- pierwiastki śladowe – miedź, mangan, cynk, chrom, krzem, selen, jod.
Jak wynika ze składu, pyłek i pierzga to naturalna multiwitamina! Ich działanie jest łagodne, warto więc wypracować sobie nawyk regularnego ich spożywania. Polecamy zmieszać je z miodem lub wodą, ponieważ dzięki temu są lepiej przyswajane. Możemy miksować te trzy pszczele składniki i cieszyć się wzmocnionym działaniem. Dlaczego? Bo to naturalny, cenny i niezwykle smaczny dodatek do diety. Po prostu.
Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety
Pierzgę można używać w identyczny sposób jak pyłek. Chociaż z racji twardej konsystencji – lepiej jest ją namoczyć przez kilka godzin i dopiero później wykorzystać jako dodatek do dania.
Wszystkie trzy produkty można dodawać do:
- wody i ziołowych herbat,
- jogurtów,
- shake’ów, popularnych smoothie warzywno-owocowych,
- do śniadaniowej owsianki czy jaglanki.
Świetnie sprawdza się również połączenie pierzgi z miodem. Wystarczy, że do słoika płynnego miodu dosypiemy dowolną ilość pierzgi i zostawimy na kilkanaście dni. Powstanie w ten sposób stuningowana wersja turbo miodu o większej zawartości składników biologicznie czynnych.
Właściwości produktów pszczelich – o czym trzeba pamiętać?
Należy na pewno zwrócić uwagę na fakt, że produkty pszczele mogą uczulać. Dlatego najlepiej jest wprowadzać je powoli i obserwować swój organizm.
Pamiętajmy też, że nie należy podgrzewać miodu powyżej temperatury 48-49 stopni C. Prowadzi to do utraty wszelkich właściwości i staje się on po prostu słodzikiem.
Warto również zwrócić uwagę na kwestię pochodzenia produktów pszczelich oraz sposobu ich wytwarzania. Najlepiej zaopatrywać się w pewnych źródłach, u lokalnych pszczelarzy, którzy dbają o dobrostan swoich pszczół, nie fałszują miodu dokarmiając pszczoły cukrem w okresie kwitnienia kwiatów i nie prowadzą wobec nich polityki rabunkowej.
I najważniejsza rzecz, o której nie można zapomnieć – z miodem życie jest słodsze.