Następna szczepionka przeciwko COVID-19 poddana ocenie EMA

Komitet ds. Produktów Leczniczych Stosowanych u Ludzi (CHMP) w Europejskiej Agencji Leków (EMA) rozpoczął etapową procedurę oceny szczepionki mRNA przeciw COVID-19 o nazwie BNT162b2, opracowywanej przez firmę BioNTech we współpracy z firmą Pfizer.

Decyzja EMA o rozpoczęciu specjalnej procedury dopuszczenia do obrotu drugiej już szczepionki przeciw COVID-19, oparta jest na pozytywnych wynikach badań przedklinicznych oraz wczesnych etapach badań klinicznych prowadzonych wśród osób dorosłych. Wykazano, że szczepionka indukuje odpowiedź odpornościową przeciw wirusowi SARS-CoV-2 na poziomie przeciwciał oraz limfocytów T.

W nadchodzących miesiącach dostępne będą wyniki badań klinicznych III fazy z udziałem kilkudziesięciu tysięcy osób. Ocenie poddane będą również dostępne dane dotyczące bezpieczeństwa szczepionki oraz jakości (skład szczepionki oraz sposób jej produkcji). Procedura etapowej oceny będzie prowadzona do czasu uzyskania wystarczających dowodów, które pozwolą firmie złożyć formalny wniosek o pozwolenie na dopuszczenie do obrotu szczepionki przeciw COVID-19.

EMA będzie prowadziła ocenę zgodnie z obowiązującymi standardami jakości, bezpieczeństwa i skuteczności. Pomimo tego, że nie można jeszcze przewidzieć zakończenia całego przeglądu wyników badań, zastosowana specjalna procedura oceny szczepionek przeciw COVID-19 może być krótsza w porównaniu do standardowej oceny, ze względu na czas jaki eksperci zyskują stosując procedurę etapowej oceny całej dokumentacji.

Podobna procedura oceny prowadzona jest już dla szczepionki firmy AstraZeneca opracowywanej we współpracy z Uniwersytetem w Oksfordzie.

Jak działa szczepionka przeciwko Covid-19 BNT162b2?

Z dotychczasowych badań wynika, że szczepionka firmy BioNTech oraz firmy Pfizer będzie działać poprzez przygotowanie organizmu osoby zaszczepionej do ochrony przed zakażeniem wirusem SARS-CoV-2. Wirus ten wykorzystuje białko powierzchniowe, tzw. białko szczytowe S aby dostać się do komórek gospodarza i wywołać objawy choroby. Szczepionka BNT162b2 zawiera materiał genetyczny (mRNA) białka S kapsułkowany w nanocząstki lipidowe, które chronią mRNA przed degradacją. Po podaniu szczepionki, komórki osoby zaszczepionej odczytują informację genetyczną i dochodzi do produkcji białka S. Układ odpornościowy osoby zaszczepionej potraktuje białko S jako obce i wytworzy naturalną obronę – przeciwciała i limfocyty T – przeciwko temu białku. W sytuacji kiedy w przyszłości osoba zaszczepiona nabędzie wirusa SARS-CoV-2, jej układ odpornościowy szybko go rozpozna i będzie przygotowany do ataku: przeciwciała i limfocyty T będą współpracować, aby zniszczyć zainfekowane wirusem SARS-CoV-2 komórki i w ten sposób ochronić przed COVID-19.

Poszczególne cykle w procedurze etapowej oceny trwają około 2 tygodni, jest zatem nadzieja, że stosunkowo szybko przydatność szczepionki zostanie oceniona i przejdzie ona do następnego etapu.

COVAX – szczepionkowa nadzieja dla świata

Tymczasem powstała inicjatywa COVAX – powołana przez Światową Organizację Zdrowia, Komisję Europejską, Francję oraz fundację Billa i Melindy Gatesów. Według ich założeń – przedstawiciele COVAX wybiorą trzy najlepsze szczepionki wśród tych, które przechodzą już trzecią fazę testów (obecnie jest to dziewięć projektów) i sfinansują dalsze badania nad nimi, oraz w późniejszym etapie – produkcję. Kraje biedniejsze będą miały gwarancję, że dostaną poniżej rynkowej ceny szczepionki wystarczające dla 20 proc. populacji, a bogatsze – 50 proc.

Dotychczas do inicjatywy COVAX  przystąpiły już 172 kraje. Te bogatsze zadeklarowały jak na razie 700 mln dolarów z 2 mld potrzebnych do uruchomienia projektu do końca roku.


Za: https://szczepienia.pzh.gov.pl

Podobał Ci się artykuł?

Polecane

Maślan sodu: wsparcie dla jelit

Maślan sodu to związek chemiczny, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia jelit. Jego właściwości prozdrowotne czynią go istotnym elementem diety wspierającej prawidłową pracę jelit. Dzięki swoim właściwościom, wspiera zdrowie jelit: wpływa pozytywnie na florę bakteryjną i procesy trawienne, jego suplementacja może być korzystna dla osób z problemami jelitowymi. Maślan sodu a kwas masłowy: rola w organizmie Maślan sodu to organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu masłowego. Ta forma jest najczęściej używana

Krążenie krwi: jak je poprawić?

Krążenie krwi w organizmie jest warunkiem zdrowia. Krew dostarcza tlen i składniki odżywcze do komórek i zabiera z nich szkodliwe i zbędne produkty przemiany

Czy szparagi są zdrowe?

Szparagi są cenione za ich smak i wartości odżywcze. Posiadają wiele substancji biologicznie czynnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, takich jak polifenole i flawonoidy. Te zdrowe warzywa o niskiej kaloryczności. Są bogate w witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez i żelazo. Dodatkowo, zawierają błonnik, który wspiera trawienie. Wprowadzenie szparagów do diety może poprawić zdrowie. Ich wartości odżywcze czynią je cennym elementem różnorodnej diety. Szparagi – charakterystyka i pochodzenie Szparagi są cenione od wieków za smak i zdrowotne właściwości. Ich jadalna część to młode pędy. Można je podać jako dodatek

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu e-dtp.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.