Mniej soli, cukru, tłuszczu: przepis na zdrowie

Jak powszechnie wiadomo istnieje prosta zależność pomiędzy naszym stanem zdrowia a sposobem odżywiania. Znanych jest około 80 dietozależnych jednostek chorobowych. W zakresie profilaktyki tych chorób sformułowano zalecenia zdrowego żywienia, wskazujące na konieczność zwiększenia spożycia warzyw i owoców, kasz, ryb i przetworów z mleka. Równocześnie powinniśmy zmniejszać ilości tłuszczu zwierzęcego, soli i cukru. Udowodniono, że nadmierne spożycie tych składników przynosi negatywne konsekwencje zdrowotne. Oto przepis na zdrowie według mgr Diany Wolańskiej-Buzalskiej z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Konsumpcja cukru wciąż rośnie

Z opracowań GUS-u wynika, że w okresie trzech kwartałów 2018 r. przeciętna miesięczna konsumpcja cukru nieprzetworzonego wzrosła o 7,7% . W badaniach CBOS 2019 zaobserwowano, że regularnie po słodycze i ciasta sięga niemal co czwarty Polak, a napoje słodzone typu cola są stałym elementem codziennej diety u co dziesiątego badanego (10%). Nadmierne spożycie cukrów prostych, głównie w postaci wysoko przetworzonych produktów spożywczych, przyczynia się m.in. do takich chorób, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia oraz próchnica zębów.

Zbyt duże spożycie soli

Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zaleca się ograniczenie spożycia soli do 5 g dziennie na osobę (jedna płaska łyżeczka). Tymczasem w przeprowadzonej analizie odnotowano spożycie soli na poziomie 11,5 g/osobę. Nadmierne spożycie soli może prowadzić m.in. do nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, raka żołądka i prawdopodobnie również raka przełyku. Może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a najnowsze badania wskazują, że także otyłości.

Przepis na zdrowie: zamiast tłuszczu zwierzęcego… Roślinny!

Wartość energetyczna diety pochodząca z tłuszczu powinna wynosić 20-35%, przy czym zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych powinna być możliwie jak najniższa. Dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych (m.in. jelita grubego, gruczołu krokowego i sutkowego) i układu krążenia. Z tego względu według zaleceń żywieniowych powinno się zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego stosować tłuszcze roślinne.

Autorka artykułu sugeruje, że w celu poprawy sposobu żywienia niezbędne będą działania producentów pod względem modyfikacji produktów spożywczych o zawartość tych składników oraz działania edukacji żywieniowej kształtujące prawidłowe zachowania żywieniowe.

Źródło: Dieta Polaków a zalecenia – za tłusto, za słono, za słodko

Podobał Ci się artykuł?

Polecane

Czy szparagi są zdrowe?

Szparagi są cenione za ich smak i wartości odżywcze. Posiadają wiele substancji biologicznie czynnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, takich jak polifenole i flawonoidy. Te zdrowe warzywa o niskiej kaloryczności. Są bogate w witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez i żelazo. Dodatkowo, zawierają błonnik, który wspiera trawienie. Wprowadzenie szparagów do diety może poprawić zdrowie. Ich wartości odżywcze czynią je cennym elementem różnorodnej diety. Szparagi – charakterystyka i pochodzenie Szparagi są cenione od wieków za smak i zdrowotne właściwości. Ich jadalna część to młode pędy. Można je podać jako dodatek

Sucha skóra – jak sobie z nią radzić?

Sucha skóra to powszechny problem, który może wynikać z różnych czynników, takich jak genetyka, środowisko oraz styl życia. Właściwą pielęgnacją jesteśmy w stanie poprawić nawilżenie i natłuszczenie skóry i pomóc temu największemu

Regeneracja po treningu – czy warto?

Regeneracja po treningu jest tak samo ważnym elementem jak sam trening. Ćwiczenia fizyczne obciążają organizm, a brak odpoczynku może prowadzić do przetrenowania i kontuzji. Regeneracja jest niezbędna, aby utrzymać radość z aktywności fizycznej i pozwala cieszyć się

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu e-dtp.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.