Postępy w badaniach nad szczepionką przeciw MERS-CoV – szansą na ochronę przed COVID-19


Koronawirus MERS-CoV zidentyfikowany został po raz pierwszy w 2012 roku w Arabii Saudyjskiej. Znajduje się na liście Blueprint Światowej Organizacji Zdrowia, patogenów uznanych jako szczególne zagrożenie dla zdrowia publicznego.
Wirus został przeniesiony z wielbłądów dromaderów na ludzi. Zakażenia wirusem MERS-CoV wywołują dysfunkcje układu oddechowego ze śmiertelnością sięgającą 35%.
Do końca 2019 roku na całym świecie wykryto blisko 2500 przypadków MERS w 27 krajach, przy czym najwyższą liczbę zachorowań odnotowano w Arabii Saudyjskiej.

Badania nad szczepionką przeciw MERS-CoV rozpoczęto w 2014 roku. Szczepionka ta została przygotowana na bazie atenuowanego wektora – wirusa MVA (zmodyfikowany wirus krowianki Ankara), wcześniej stosowanego w kampanii szczepień przeciw ospie prawdziwej.
Wektor ten został zmieniony w taki sposób, aby zawierał materiał genetyczny kodujący białko koronawirusa MERS-CoV.

W badaniu klinicznym tej rekombinowanej szczepionki wektorowej MVA-MERS-S wzięło udział 23 zdrowych ochotników, których w odstępie czterech tygodni zaszczepiono dwoma dawkami szczepionki. Badacze pragnęli uzyskać odpowiedź na dwa zasadnicze pytania:

  • Czy szczepionka MVA-MERS-S jest dobrze tolerowana i bezpieczna dla ludzi?
  • Czy wywołuje humoralną i komórkową odpowiedź odpornościową organizmu, polegającą na tworzeniu przeciwciał i komórek T?


We wstępnych badaniach potwierdzono obydwa założenia. Po podaniu drugiej dawki szczepionki u 87% badanych obserwowano wzmożone wytwarzanie przeciwciał i limfocytów T. Daje to nadzieję na opracowanie równie skutecznej szczepionki przeciw COVID-19.

W najbliższej przyszłości planowana jest kolejna faza badań klinicznych, za którą będzie odpowiedzialna międzynarodowa koalicja na rzecz szczepionek CEPI (Coalition for Epidemic Readyiness Innovation). Szczepionka zostanie sprawdzona w grupie 160 osób w Hamburgu i Rotterdamie. Wyniki badań nad szczepionką MVA-MERS-S stanowią dobrą platformę do wykorzystania w pracach nad szczepionką przeciw COVID-19, z tą różnica, że białko MERS-CoV zostanie zastąpione białkiem szczytowym (S) koronawirusa SARS-CoV-2.



źródło: https://szczepienia.pzh.gov.pl/

Tagi: badania nad szczepionką przeciw MERS-CoV, szczepionka przeciw COVID-19

Podobał Ci się artykuł?

Polecane

Czy szparagi są zdrowe?

Szparagi są cenione za ich smak i wartości odżywcze. Posiadają wiele substancji biologicznie czynnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, takich jak polifenole i flawonoidy. Te zdrowe warzywa o niskiej kaloryczności. Są bogate w witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez i żelazo. Dodatkowo, zawierają błonnik, który wspiera trawienie. Wprowadzenie szparagów do diety może poprawić zdrowie. Ich wartości odżywcze czynią je cennym elementem różnorodnej diety. Szparagi – charakterystyka i pochodzenie Szparagi są cenione od wieków za smak i zdrowotne właściwości. Ich jadalna część to młode pędy. Można je podać jako dodatek

Sucha skóra – jak sobie z nią radzić?

Sucha skóra to powszechny problem, który może wynikać z różnych czynników, takich jak genetyka, środowisko oraz styl życia. Właściwą pielęgnacją jesteśmy w stanie poprawić nawilżenie i natłuszczenie skóry i pomóc temu największemu

Regeneracja po treningu – czy warto?

Regeneracja po treningu jest tak samo ważnym elementem jak sam trening. Ćwiczenia fizyczne obciążają organizm, a brak odpoczynku może prowadzić do przetrenowania i kontuzji. Regeneracja jest niezbędna, aby utrzymać radość z aktywności fizycznej i pozwala cieszyć się

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu e-dtp.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.